Feb 14, 2013

Percutian keluarga

Aku dan keluarga merancang percutian keluarga di Pulau Langkawi bersama Bonda tersayang dan Abang Zaid sekelurga. My little sister & huby tak dapat join sekali disebabkan dia mengandung dan doctor tidak mengalakkan dia berjalan jauh. Percutian ini hampir tidak menjadi kenyataan bila kami tidak dapat mencari homestay/hotel yang free pada masa yang dirancang iaitu cuti panjang sempena Tahun Baru Cina. Rasa sedih bila memikirkan keinginan bonda yang mahu bercuti ke sana tidak tercapai.

Entah macamana aku teringat post Rosfazila (Ex-coursemate di uniersiti dulu) di Facebook yang mengiklankan homestay kepunyaanya. Aku mencuba nasib untuk menghubungi beliau. Alhamdullilah masih available tapi tarikh perlu di ubah sedikit memandangkan homestay tu available pada hari Isnin – Rabu sahaja.

Ikut perancangan asal kami akan ke sana dari hari Sabtu/ Ahad selama 3 hari 2 malam. Aku terpaksa memohon cuti pada hari rabu tu memandangkan hari Rabu tu aku sudah mula bekerja selepas cuti Tahun Baru CIna. Nasib baik cuti lulus dengan jayanya.


Seperti di rancang aku bertolak dari Bandar Sri Iskandar pada hari ahad menuju ke Kuala Perlis. Di sana aku berjumpa dengan bonda dan abang zaid sekeluarga. Kami bermalam di budget hotel pada malam tu.

Kesian Abang Zaid sekeluarga, pada masa tulah mereka sekeluraga kena demam virus. Alahai macamana Kak Ros nak shopping ni?

Keesokan harinya kami bertolak ke Pulau Langkawi melalui jeti Kuala Perlis. Penuh sesak dengan orang ramai yang mahu menghabiskan cuti panjang.

Masjid Al-Hussain, Kual Perlis

Kami menginap di Blaque homestay di kampong Kedawang yag terletak di tepi sawah padi. Bonda terus jatuh cinta dengan homestay ni hahahahahaPada petang itu juga bermulalah sesi membeli belah di Pekan Kuah. Bonda menjadi Champion. Bukan main borong sakan lagi. Terfikir sejenak .... muat ke kereta ni?


Hari kedua kami ke makam Mahsuri dan tempat beras terbakar. Bonda nampaknya begitu enjoy melawat tempat-tempat bersejarah ni. Kami bersarapan pagi di gerai Pak Malau yang begitu unik. Layanan dari beliau memastikan kami akan ke sana lagi jika datang ke Pulau Langkawi.

Gaya 2 Hero

Tok Chik & Cucu-cucunya

Small world
Pantai Cenang

Kesimpulannya percutian ini merupakan percutian keluarga terbaik setakat ni.Bukan senang nak mengumpulkan semua orang pada satu masa. Insya Allah kami bercadang ke Cameron Highland pulak pada bulan Disember ni.

No comments: